מכון EMG

לקביעת תור לבדיקת EMG עכשיו באיזור מגוריכם

מיטב מרכז מומחים מעמיד לשירותכם מכון EMG (Electromyography, אלקטרומיוגרפיה) חדשני לאבחון פגיעות ו/או מחלות במערכת העצבים ההיקפית ובשרירים:

מכון EMG

בחרו עכשיו את התור הקרוב ביותר

סוגי בדיקות EMG במיטב מרכז מומחים

הידעת? בדיקת EMG (ובשמה המלא Electromyography, אלקטרומיוגרפיה) מטרתה לאבחן האם קיימת פגיעה כלשהי בשרירים או במערכת העצבים, לאתר את מקור הבעיה, לגלות מה סוג הפגיעה, מה מיקומה ומה מידת החומרה שלה. פגיעה בתפקודם התקין של השרירים ומערכת העצבים ההיקפית עלולה לגרום לכאבים עזים, להגביל את הפעילות היומיומית ובכך לפגוע משמעותית באיכות החיים.

בדיקת ההולכה העצבית מסוגלת לאתר את רוב הפגיעות במערכת העצבים ההיקפית ובדיקה אלקטרופיזיולוגית של השרירים קולטת את הפעילות החשמלית הטבעית הנוצרת בסיבי השרירים ומאפשרת לגלות את המחלות הפוגעות בתפקוד התקין של השרירים.

לקביעת תור לבדיקת EMG כללית צוות המכון ישמח לעמוד לרשותכם וללוות אתכם לאורך כל הדרך, עד סוף התהליך וקבלת התוצאות!

EMG –NCV הינו השם הכולל לשתי בדיקות מקיפות, זהות אך שונות, המאבחנות מחלות או פגיעות במערכת העצבים ההיקפית ובשרירים של המטופל. הבדיקות הן בדיקת ההולכה העצבית ובדיקת השרירים והן משלימות אחת את השנייה. מטרתה הבדיקה הינה לאבחן האם קיימת פגיעה בשרירים או במערכת העצבים ההיקפית וכן לאתר את מקור הבעיה ולגלות מה סוג הפגיעה, מה היקפה, מה מיקומה ומה מידת החומרה שלה?

בדיקת הולכה עצבית NCT/NCS  לצורך הערכת תפקוד העצבים, ובדיקת השרירים NE, משמשת לבדיקת השרירים. בעצם בדיקת הולכה עצבית ובדיקת EMG משלימות זו את זו. הבדיקות מסייעות באיתור פגיעות ומחלות כגון: פגיעה עצבית מפושטת, פגיעה במקלעת, מיוטוניה, נוירופתיה מוטורית, ניוון שרירים, מיופתיה ועוד…

פגיעה בתפקודם התקין של השרירים ובמערכת העצבים ההיקפית עלולה לגרום לכאבים עזים, להגביל את הפעילות היומיומית ובכך לפגוע משמעותית באיכות החיים של המטופלים. הבדיקה מיועדת למגוון בעיות קליניות בשורשי עצבי חוט השדרה, העצבים ההיקפיים, מעבר עצב – שריר ושרירי השלד.

בדיקת ההולכה העצבית מסוגלת לאתר את רוב הפגיעות במערכת העצבים ההיקפית ובדיקת E.M.G  – אלקטרומיוגרפיה של השרירים קולטת את הפעילות החשמלית הטבעית הנוצרת בסיבי השרירים ובכך מאפשרת לגלות את המחלות הפוגעות בתפקוד התקין של השרירים.

הבדיקות מבוצעות על ידי רופא בלבד. הידע הנדרש לביצוע ופענוח הבדיקה הינו מתחום הנוירופיזיולוגי ודורש הבנה באנטומיה ופיזיולוגיה של מערכת העצבים ההיקפית ומערכת השריר-שלד.

חשוב לציין כי לא תמיד יש צורך לבצע את שתי הבדיקות ביחד, לעיתים מספיקה בדיקה אחת מבין השתיים כדי להגדיר אם המטופל סובל מבעיה. הרופא שמבצע את הבדיקה יחליט אם לבצע רק בדיקה אחת או את שתיהן.

בדיקת אי.אם.ג'י רושמת את הפעילות החשמלית הנוצרת על ידי סיבי השריר במצבים שונים ואינה כרוכה בגירוי חשמלי. במהלך הבדיקה מחט דקה מוחדרת לשריר וקולטת את הפעילות החשמלית הנוצרת על ידי סיבי השריר יחידה מוטורית הנקראת MUP. על ידי ניתוח הפעילות החשמלית הנוצרת בשריר ניתן להסיק לגבי קיום מחלות הפוגעות בשרירים, במידה וקיימות ואת מדידת מהירות הולכת העצבית במקביל למדידת הפעילות החשמלית של השריר.

בדיקת EMG מאבחנת אם הבעיה בשרירים נובעת במחלה ראשונית של השרירים, כלומר, מיופתיה, או אם מדובר בבעיה של השרירים כתוצאה ממחלה של העצבים האחראים על תפקודם, כלומר, תגובה נוירופטית כמו במקרה של פגיעה בשורשי העצבים על ידי פריצת דיסק בעמוד השדרה, נוירופתיה הפוגעת בעצבים המוטורים או סנסוריים.

בחלק של בדיקת מוליכות העצב, הרופא ידביק אלקטרודות באזורים שונים בכפות הידיים והרגליים, בזמן זה המטופל יחוש תחושה של זרם חשמלי קל לאורך היד או הרגל. במהלך הבדיקה ייתכן והיד או הרגל יזוזו מעצמם, חשוב לציין כי מדובר בתגובה תקינה לחלוטין. בחלק של בדיקת השריר עם מחט, הרופא יחדיר אל תוך השריר מחט דקה מאוד ויבקש מהמטופל להפעיל את השריר באופן רצוני במהלך הבדיקה.

הבדיקה מחולקת לשלושה שלבים:

שלב ראשון – רישום השריר במנוחה.

שלב שני – רישום בזמן התכווצות מתונה של השריר.

שלב שלישי – רישום בזמן התכווצות מרבית של השריר.

בסיום הבדיקה ניתן לאבחן אם קיימת לקות כלשהי בפעילת העצבית, וכן את מקור הבעיה. בנוסף, ניתן לאבחן דלקות במערכת העצבים ומחלות נוספות. הבדיקה, מגלה את גורם החולשה של השרירים או העצבים: שיתוק, התכווצות שרירים, בעיות בשרירים וכן הלאה.

במהלך הבדיקה המחט מעבירה את הפעילות החשמלית שבשריר בזמן הפעלתו אל מסך המחשב בצורת אותות גרפיים ורעשים שנותנים לרופא אינפורמציה האם השריר פועל בצורה תקינה או לא. 

בתום הבדיקה ועם סיכום הממצאים יוכל הרופא המטפל לראות אם בדיקת ה- EMG תקינה או אם בדיקת ה-EMG לא תקינה.

EMG ממצאים:

התוצאות המלאות של בדיקת EMG מתקבלות בדרך כלל יומיים שלושה לאחר הבדיקה. דיווח מהיר על חלק מהתוצאות ניתן לקבל לעיתים סמוך לסיום הבדיקה.

תוצאות תקינות של בדיקת EMG

הן אם אין פעילות חשמלית בשרירים כאשר הם במנוחה. במצב התקין, כאשר המטופל מכווץ שריר מופיע על מכשיר המדידה קו גלי ואחיד. 

תוצאות לא תקינות של בדיקת EMG

הן אם במהלך הפעילות החשמלית של השריר במצב מנוחה מראה הבדיקה כי יתכן שיש בעיה עם אספקת עצב לשריר. 

התוצאות של בדיקת EMG ובדיקת מהירות הולכה עצבית, ביחד עם ההיסטוריה הרפואית של המטופל, הסימפטומים שהוא חווה, בדיקות נוירולוגיות והבדיקות הגופניות, כל אלה משמשים לאבחון הבעיה הרפואית ממנה סובל המטופל ומסייעים בשיפור איכות החיים שלו.

בדיקת ה- EMG ובדיקת ההולכה עצבית הינן כלי עזר חשוב לאבחון בעיות ומחלות של העצבים ההיקפים והשרירים. הבדיקה הדורשת מיומנות, ידע וניסיון וביצועה יעשה רק לאחר הערכה נוירולוגית ואורתופדית מקיפה של הנבדק ובהמלצת הרופא המלווה, עם הגדרת מטרות ברורה ותכנון כל שלבי הבדיקה בהתאם לממצאים ולחשד הקליני.